foalogo  
FOA-Psykiatri - et fagligt videnscenter

Skovagervej 2, 8240 Risskov, Tlf. 7847 1041, SE nr. 1287 7749 - Danske Bank reg.nr. 9570 2280876

 

 

     Forside
     Bestyrelsen
     Tillidsvalgte
     Generalforsamlingen
     Vingefanget
     Aftaler
     Studieture
     Nordisk samarbejde
     Bliv medlem
     Kontakt os
     Fællestillidsrepræsentant
     Vores adoptivbarn

 

 
Se programmet

Læs rejsebeskrivelser

 

Studieophold i Firenze september 2003

PROGRAM

SØNDAG 21/9

Sen eftermiddag: Ankomst Girasole, Figline Valdarno

Introduktion til italiensk psykiatri og sociale forhold (Inger) På Girasole

MANDAG 22/9

Kl. 9: De hjemløses avis Fuori Binario ("Af Sporet"); møde med Maria Pia Passigli, som støtter redaktionen. På Girasole.

Eftermiddag: byvandring, gennem Renæssancens Firenze, med kulturhistoriske kommentarer, med intro på Girasole. Om Renæssance, Middelalder og meget andet.

TIRSDAG 23/9

Formiddag: Besøg på 2 kontorer for distriktspsykiatri, i 2 grupper. Kl. 10: Figline; kl. 11: Camucia (ved Cortona).

Eftermiddag: Besøg i bofællesskab hhv Figline og Sansepolcro (2 grupper).

ONSDAG 24/9

Siena: Besøg i den charmerende by, velbevaret fra Middelalderen.

Besøg hos to af de gamle kvartersråd, Gåsen og Giraffen, hvor vi bl.a. hører om kvarterets betydning for det sociale liv, i 2 grupper.

Kl. 13: Frokost i det soc. kooperativ La Proposta's restaurant, hvor en del af medlemmerne er (tidligere) psykiatriske patienter.

TORSDAG 25/9

Kl. 10: Møde med dott.ssa Spolveri, repræsentant for en forening for pårørende til psykiatriske patienter. På Girasole.

Kl. 13. Besøg på vinslottet Castello del Trebbio: Gennemgang af vinkældrene og vinfremstillingen; derefter frokost, hvor vi smager på et par årgange.

FREDAG 26/9

FRI

LØRDAG 27/9

Kl. X: Afrejse fra Girasole mod Danmark.

Hotel Campeggio Girasole, Via Norcenni 7, Figline Valdarno.

Firenzeturen
af Jesper Priskorn

Dette sker så på de almindelige sygehuse hvor en lille del hører under psykiatrien.

Disse bliver sjælden brugt siger de, men selvfølgelig sker det. Det der går den store forskel tror jeg er deres netværk og kultur - det er ikke tys-tys når nogen er psykisk syg dernede mere, alle for det at vide og alle i byen hjælper til, hvis der er behov, både socialt og økonomisk.

De virker til at alle bidrager med frivilligt arbejde og eller økonomisk bistand - Vi møder fra dem der beretter, en varme og et engagement som er smittende, de gør det virkeligt af lyst til at hjælpe andre mennesker i nød.

Besøg på "Giraffen"
af Anne Ditlev

Onsdag d. 24.09.03 var vi på besøg i Seina. Besøget startede i det gamle kvarterråd, kaldet "Giraffen" hvor vi blev modtaget af kontradaens leder der levende fortæller om hvordan byen blev delt op i 17 "kontradaer" for mange 100 år siden.

Det minder lidt om logerne herhjemme, man hjælper hinanden indbyrdes, økonomisk og socialt. Man går meget op i sport, kultur og at alle bliver ordenlige borgere i samfundet.

Om det sociale fortællerhan at byen har ca. 50.000 indbyggere, der er "ingen" narkocenter, da alle opføre sig ordentligt. Der er selvfølgelig psykisk syge, men man hjælper hinanden og støtter de familier der har behov.

Om eftermiddagen spiser vi frokost i et socialt kooperativs restaurant, hvor en del af medlemmerne er tidligere psykiatriske patienter. Det er lækker mad og der er rigeligt af den. Derefter fortæller lederen om hvordankooperativet startede med en gruppe medarbejde og patienter fra det nedlagte psykiatriske hospital på hvis jord det hele startede.

Besøg på distriktspsykiatrisk Center i Camucia
Af Susanne Havemann

Tirsdag d. 23. sep. delte vi os i to grupper og vi kørte til en mindre by i de smukke toscanske bjerge, ca. 12 times kørsel fra vores campingplads i Figline Valdarno. Køreturen blev dog lidt længere en beregnet, idet vores guide, Inger Haugaard, i et uopmærksomt øjeblik, glemte at bede chauffør Kenneth om at dreje fra motorvejen men hvad betyder en lille omvej på 50 km. Vi var jo kommet i fin træning med at sidde vinkelret i en bus.

Målet med turen var en mindre by, Camucia, som rummer et sundhedscenter hvor distriktspsykiatrien har til huse sammen med et dagcenter.

Skulle en bruger få behov for indlæggelse, følger personale med fra distriktspsykiatrisk center. En indlæggelse skal revurderes hver 6. dag.

Efterfølgende blev vi fulgt op i dagcentret, hvor der uover den ansvarlige leder er 4 ansatte. Disse benævnes som en slags pædagoger. 36 brugere har deres gang i dagcentret hvor der arbejdes med eks. teater, musik og grafik individuelt eller i grupper. Hver bruger er tilknyttet en psykiater som sammen med brugeren, familien og personalet lægger planer for resocialiseringen.

Der arbejdes hurtigt og målrettet for at mindske brugerens risiko, for at blive afhængig af det psykiatriske system. Eks. kan der være tale om at en bruger ønsker sig tilbage på arbejdsmarkedet. Enhver arbejdsplads i Italien med over 50 ansatte er forpligtet til på en eller anden måde at integrere/ansætte brugere i resocialiseringsøjemed.

Næste mål på turen, er en landbrugsskole, som har givet pårørendeforeningen et stykke jord til dyrkning af årstidernes planter, som de sælger. Overskudet går til brugerne selv. Vi vises rundt af Lorenzo, som er medarbejder og pårørende. De 7 brugere, som er i gang med krydderurterne i drivhuset, præsenterer sig selv. De arbejder på skolen 2 t. x 3 pr. uge. Fortæller at de er meget glade for arbejdet og det sociale samvær med elever og andre på skolen, som de er sammen med i arbejdet og i fritiden, hvor der eks. bades, spilles fodbold eller golf.

Næste år udvides fritids-mulighederne med en optimistjolle som de skal sejle i, i en nærliggende sø. Én gang årligt tager alle på sommerferie v. havet.

Én af brugerne fortæller at han bor sammen med sin onkel som han tager sig af. Han fortæller også at alle er med til at bestemme, hvad de vil beskæftige sig med. Der kommer efter hans mening ikke noget godt ud af, at tvinge mennesker. Som supplement til økonomien søges om støtte fra forskellige forretninger og firmaer ligesom der af og til laves lotteri. Formanden, en kvindelig pårørende, bruger megen tid på at rejse rundt i landet og søge denne støtte.

Besøg på sundhedscenteret i Figline
af Bente Rehmeier

Tirsdag d. 23 september (formiddag) Distriktspsykiatrien, sundhedscenteret i Figline ved psykiater Mengano mf. Der er 44.000 indbygger i Figline, og ca. 10% af befolkningen vil få brug for psykiatrisk hjælp. I storbyen vil praktiserende læge ofte sende pt. videre i systemet, og i de små byer behandler familielægen ofte selv pt. Efter lov nr. 180 blev vedtaget i 1978 ( som bla. indebar at psykiatrisk hospitaler skulle nedlægges) arbejders der i Italien efter "mental helbredscenter" princippet. Det "mentale Helbredscenter" er omdrejnings punktet for for psykriatisk behandling. Det omfatter. Ambulatorium: Som er åben 12 timer i døgnet. Her mødes pt. af en psykiater som visitere pt. til diverse behandlings tilbud.

En studietur til Firenze
af Anni Andersen

En tak til dem der har planlagt studieturen, det har været et fastlagt program med mangeartede oplevelser både fagligt og kulturelt. Vi har lært køkulturen at kende på egen krop, da vi havde faste toilettider, som Århus kommune gerne vil have gennemført hos deres brugere. Det var ikke rart og temmelig dyrt kst fra 40 til 50 cent og var en blandet oplevelse i de byer vi besøgte og de rastepladser, vi holdt på.

En toiletoplevelse fra Pisa i en bygning ved domkirke,dåbskapellet, og det skæve tårn. Vi betaler 40 cent ved skranke indenfor døren. Stiller op i køen, vi bliver hviftet ud til venstre. Da vi kommer nærmere toiletterne, går der en småskældende kone rundt med en svaber, indenfor rækkevidde har hun en åben dunk med klorin, som der bliver hældt i toilettet, hvergang en kunde har brugt det.Desuden ruller hun en halv rulle toiletpapir ud på gulvet,som gulvet køres over med. Denne ceromeni foregår hvergang, inden næste kunde slippes igennem. da det endelig bliver min tur, kan jeg knap trække vejret pga klordampe.

Firenze (hjemturen)
af Anne Dorthe - Windsor

Lørdag d. 27-9, var det atter tid til at vende næsen hjemad. Bussen skulle være pakket, morgenmaden blev slugt hurtigt, så vi var klar til at forlade Camping Girasole ca. kl.8.00.

Turen nordpå, gik forholdsvis hurtig. Ryge og tissepauserne blev kortere, og chaufføren satte farten lidt op. Målet var at nå Nurnberg kl.19.00, da der var bestilt aftensmad til alle på Gasthof "Zum Storch", hvor vi skulle overnatte.

Som tiden gik, måtte vi erkende, at vi blev forsinket. Der var mange bud, som endte ud i en konkurrence om ankomst tidspunkt. Godt for os alle, at vi havde Tina med, som var expertise i det tyske sprog. Hun måtte ringe og meddele, at vi var ca. en times tid forsinket Kl.20.15 ankom vi til Gasthof "zum Storch", hvor vi blev indlogeret og fik en velfortjent middag.


      Opdateret d. 16.8.2012