Fantastiske naturoplevelser, sejlture og nervepirrende busture - og et propfyldt og spændende psykiatrisk program rigere…- Er de få deltagere fra Danmark hjemvendt.
Jeg skriver "få", for vi havde mulighed for at deltage 20 - og jeg syntes det er synd og skam at man fra Regionens side tilsidesætter et samarbejde, som har stået på i langt over 60 år.
Det har været et hospitalssamarbejde, hvor vi har udvekslet erfaringer om psykiatri, men
selvfølgelig også om nordisk levevis og haft socialt samvær med fællessang og traditioner.
Men lige i år, hvor det var allerdyrest at få tingene til at hænge sammen, grundet den lange rejse, ønskede hverken regionsledelsen eller de lokale ledelser at støtte op om dette
samarbejde, med frihed og/eller økonomi. Man kan tænke det skyldes at ledelsen er flyttet for langt væk fra dette sted og dets historie.
Danmark kom med i samarbejdet i 1952 og vi stod for et 50 års jubilæumsarrangement i 2002 - samtidigt med hospitalets 150 års jubilæum.
Men nok om det, Danmark skal være vært for dette arrangement - Nordisk Træf i 2014 og måske man der kan få ledelserne til at støtte op, så det bliver et spændende og lærerigt program for alle de deltagende lande.
Grundet økonomi, rejselængde og meget andet - ankom vi allerede sent mandag aften til Færøerne og havde tirsdagen til at puste ud og se os lidt omkring på egen hånd.
Onsdag blev vi hentet ved vandrehjemmet og vi drog af sted med bus til lufthavnen for at hente de andre landes deltagere.
Da vi alle var samlet gik turen rundt til 2 små bygder hvor vi via guide fik deres historie og særpræg fortalt.
Særligt den ene af bygderne Gásadal, som er det sidste sted på Færøerne som har fået vejforbindelse i 2006 med 10 huse, egen kirke og skole gjorde indtryk på mig
- ikke kun fordi den lå smuk i bjergene - men det, at den indtil får ganske få år siden lå helt isoleret fra resten af verden -.
Nu var der boret en tunnel gennem bjerget - men før gik den på gå ben over bjergene med posten hvis den skulle sendes, eller via vandvejen - som skulle forceres via en meget stejl trappe hugget ind i klippen, og det krævede godt vejr at lægge til der……….
Efter denne turistfart gik turen til 2 bofællesskaber i en anden lille bygd Sandavágur, hvor bl.a. Socialministeren boede.
Lederen Signa, viste os rundt - bofællesskaberne var en del af samfundet i bygden og deltog naturligt i fællesskabet og omvendt deltog bygden befolkning i deres aktiviteter når de blev inviteret. Fællesskaberne lå mit i hvad vi ville kalde et villakvarter, på 2 forskellige
adresser med stor afstand, og i forbindelse med det ene var der lavet en pavillon / gæstehus hvor en enkelt meget dårlig og højtråbende beboer havde sin bolig - men det var der plads til i dette samfund….
Torsdagen var afsat til naturoplevelse udover det sædvanlige og de var for nogle, store kameler der skulle sluges inden ombordstigningen Vi skulle sejle en tur rundt om den nærmeste ø - kigge på fuglefjeld og nyde naturen…….
Hvilket også gik godt i starten - men da vi rundede pynten og fik Atlanterhavets bølger ind på langs, blev fl ere af deltagerne religiøse og måtte ofre gaver til guderne….
Heldigt at fuglefjeldene for alvor først tonede frem da vi rundede igen.
Fredagen oprandt og selv de mest religiøse havde fået fornyede kræfter og vi begav os til Norden Hus.
Salen var fyldt, både af vores deltagere - men også fra alle de borgere som fandt dagen
spændene.
Efter velkomsten fra Kerstin Rasmussen, Færøernes Ordfører, blev det først socialministeren Rósa Samuelsen tur til at byde velkommen og kort ridse hendes
opgaver op.
Administrerende overlæge & psykiater Tormóður Stórá, historiske rids var både spændende og underholdende, og lignede til forveksling den danske udgave af psykiatrien, men deres var blot iværksat meget senere og var først nu i fuld flor,
hvilket også kom til udtryk i de senere oplæg fra medarbejdere i distriktspsykiatrien - socialpsykiatrien og ikke mindst pårørendesamarbejdet.
Sjovt og samtidig tragisk var det at høre historien - om deportering af psykisk syge til
Danmark og lange ventetider før dette, låst inde i kældre under hospitalet i op til flere år
langt op i sidste århundrede.
Dog var det fælles tema, det nye mantra, som spreder sig som steppebrand, om en dør
ind og en ud….. den var allerede nået til Færøerne - hvilket også landets sundhedsminister Aksel Johannesen sluttede dagen af med.
Efter en lang og spændende dag, var vi inviteret på grill aften hos Signa i hendes private
hjem - det krævede dog en længere busrejse til en anden del af Færøerne, Vestmanna.
Men vejret på Færøerne er uforudsigeligt og det væltede ned med regn netop denne aften….
Men hjemmet blev åbent og bøfferne stegt….. og hyggen kunne ingen vejrudsigt spolere.
Sanghæfterne blev fundet frem og guitaren stemt… og de nordiske sange blev udfoldet på
en ikke altid velklingende tone, men med stor begejstring.
Hjemturen…………. Vil jeg nok kalde nervepirrende, grænsende til uforsvarlig kørsel….. bussen hentede os og tog os med over en meget smal og meget lille bro, kun beskyttet af et lille og tyndt jernhegn før et lodret fald mange meter ned i en fos…. Forceringen af denne bro skete kort fortalt til sidst, i stor tempo med det ene hjul ude over kanten og med jernhegnet skrabende langs bus siden og med skrigende passagerer, en oplevelse jeg tror de fleste gerne ville have undværet.
Lørdag morgen var vi igen i gang i Nordens Hus, denne gang var det de andre nordiske
lande der skulle bidrage med nyt fra hjemlandet.
Norge startede og de lagde en linje som blev dagen tema - er det nu den rigtige beslutning med en dørs politik……
Deres erfaringer bød på at deres behandling var flyttet fra de svageste borgere til de mere
selvhjulpne borgere som havde energien og kræfterne til den opsøgende hjælp og dem som før havde været vores "kernekunder" var overladt til sig selv, i misbrug og siddende for sig selv i egen bolig eller på gaden - uden den omsorg de før havde fået og forventet.
Vores frygt, tror jeg, gik på, at det var dem som blev de store tabere, i den bølge som drager ind over os, med omsorgen der forsvandt og kravet om man selv opsøger hjælpen.
Således beriget og med en opgave der skulle undersøges nærmere, blev det hele
afsluttet af et besøg på deres psykiatriske sygehus, som man kærligt kunne sige
trængte til en grundig renovering, noget som de allerede lagde planer for.
Sidst men ikke mindst skulle vi feste, en tradition værtslandet står for, og vi kom alle festklædt og sat til højbords fik vi dejlig mad, som efterfulgt som traditionen byder, overrækkelse af gaver fra de deltagende lande - efterfulgt af landets nationalsang.
Bordets glæder blev danset på plads, af den Færøske tradition med en "trampedans" - en hyldest for den gode mad…..
Da vi skulle meget tidligt op og med en morgenfl yver, blev det ikke til natteroderi for vores vedkommende.
Slutteligt vil jeg gerne takke de danske deltagere, for deres støtte og deltagelse for egen
regning.
Men ikke mindst de andre nordiske lande for deres samvær og Færøerne for det fantastisk
flotte arrangement som fyldte vores dage.